Tobo Bruksmusem

Föreningen Tobo Bruksmuseum bildades 2004 med syfte att bevara och lyfta fram Tobos unika industrihistoria och började sin verksamhet med att ha sommarutställningar i Folkets Hus i Tobo  Det blev lite för mycket arbete med att packa upp och ned utställningar så man började leta efter egna lokaler för att få till stånd en mer permanent utställning.

Efter tålmodig väntan kunde föreningen till slut landa i Tobo Kulturhus och sedan 2012 har Tobo Bruksmuseum sitt säte där och har en permanent utställning i Pelarsalen i bottenvåningen. Utställningen visar Tobos rika och mångfacetterade industrihistoria med, bl.a. järnbrukstiden, Monarkepoken och mönsterjordbruket. 
Den permanenta utställningen utökas sakta med temautställningar såsom Tobos rallykungar, Nils Holgersson i Tobo och OTOBO.  
Förutom utställningar och guidade turer ordnar Tobo Bruksmusuem berättarkvällar på teman kopplade till Tobos industrihistoria såsom mönsterjordbruk och Monarks radioapparater.

Under flera år var Tobo Bruksmuseum med i Kulturarvstrappan som ordnades av Tierps kommun för skolelever. När pandemin satte stopp för den verksamheten så gjorde vi filmer om Tobo istället;


Är du intresserad av att besöka oss?

Tobo Bruksmuseum har öppet första söndagen i månaden från maj till september kl 11-16
Guidade visningar kan bokas efter överenskommelse  via info@kulturhuset-tobo.se. En bokad visning tar i regel ca 60 minuter och är lämplig för deltagare upp till 25 personer och kostar 1000 kr. För större grupper behöver fler guider bokas och kostar då mer. Det går bra att beställa fika i samband med guidade turer.  
Varmt välkommen!