Bakgrund
Invigningen av Tobo Folkets Hus ägde rum den 13 augusti 1944 med musik, sång, tal och film. Det byggdes under pågående krig med hjälp av ideella krafter och donationer från lokala företag. Under 1940- och 50-talet kom många av Sveriges förnämsta orkesterband att uppträda i Tobo och huset fungerade som danspalats, bio, möteslokal, skola, fritids med mera.

I mitten av 1980-talet köptes huset av en privatperson och Tobo Folkets hus-förening flyttade till andra lokaler.

Huset övergavs så småningom och utsattes för klotter och skadegörelse, men räddades av två visionära entusiaster  2010. De såg vilka möjligheter det stora huset erbjöd, letade rätt på ägaren och köpte det med syfte att omvandla det till ett multikulti hus med museum i källaren.

Ett envist, ideellt och långsiktigt arbete började och sommaren 2013 kunde Tobo Bruksmuseum öppna en mindre utställning i källaren. Renoveringsarbetet fortsätter sakta men säkert och 2014 kunde Tobo Bruksmuseum invigas med pompa och ståt till tonerna av både nyckelharpa  och ett 18-mannajazzband på scenen. Därefter har del för del i huset sakta rustats upp och allt fler utrymmen öppnats och kan nyttjas för kulturell verksamhet. Det senaste tillskottet är ett bibliotek i bottenvåningen, vilket invigdes 2022.

Nuvarande verksamhet
Verksamheten i huset drivs på ideell basis av eldsjälar i Kulturföreningen T. Här finns Tobo Bruksmuseum, det spelas teater,  hålls musikcaféer, pub, operaafton, konstutställningar och berättarkvällar. Det nyttjas fortfarande som möteslokal för lokala föreningar och är öppet under Konst på väg under påskhelgen.

Målet är att utveckla kulturhuset Tobo till en spännande mötesplats i bygden för föreningar, kulturliv, småföretags-verksamhet, utbildning och enskilda människor i alla åldrar.

Då Kulturhuset Tobo ligger på gångavstånd till Tobo station når vi publik från omgivande orter, inklusive Uppsala och Gävle.


Hyra Tobo Kulturhus

Man kan hyra Tobo Kulturhus, närmare bestämt den stora salen, för privata evenemang för en dag eller två, men med tanke på befintliga, något begränsade, faciliteter kan man endast tillaga enklare måltider i huset varför vi rekommenderar catering för rejälare förtäring. Det får plats med ca 75 personer till bords och 120 personer i biosittning. Huset är i drift och kan hyras från påsk till november.
Dagshyran är 1 200 kr per dag. Maila 
info@kulturhuset-tobo.se för mer information.